Wat is petanque?

Volgens de overlevering is de sport begonnen in het oude Griekenland, waar de atleten bij wijze van oefening voor het kogel- en steenstoten, trainden met stenen van ongeveer 10 centimeter doorsnede. Via de Romeinen kwam het spel in West Europa terecht, waar het tot een echte sport uitgroeide. Zo is ook een variant bekend met ballen van bukshout waar spijkers in waren geslagen om het gewicht te verhogen.

Jeu de Boules is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal balspelen, waarvan de spelsoort pétanque de bekendste is.
Petanque is een samenstelling van twee franse woorden: “Pieds” (voeten) en “tanque”(samengeknepen).
Het verwijst naar de werptechniek waarbij spelers met de voeten stevig op de grond staat, in tegenstelling tot andere werktechnieken waarbij de speler een stap voorwaarts maakt tijdens het gooien.
Pétanque wordt in teamverband gespeeld met grote metalen ballen (boules) die zo dicht mogelijk naar een klein houten balletje (het but) geworpen worden. Een team beschikt over zes boules en bestaat uit twee of drie personen. Bij twee personen (doublettes) hebben de spelers elk drie boules en bij drie personen (triplettes) hebben de spelers elk twee boules. Het team dat één of meer boules dichter bij het but heeft geplaatst dan de beste boule van de tegenstander wint de werpronde en krijgt punten voor elke boule die beter ligt dan de beste boule van de tegenstander. Met gericht plaatsen van de boules, in combinatie met het “wegschieten” van de boules van de tegenpartij, worden de punten binnengehaald. Het team dat het eerst dertien punten heeft behaald, wint de partij.

Informatie over spelregels en boules zijn verkrijgbaar in ons verenigingsgebouw op ons terrein.